Званична презентација града Панчева
oPancevuN.jpg


Јабука

Grb naselja Jabuka

 

Јабука се налази на левој обали Тамиша на око 44,9 степени северне географске ширине и 20,6 степени источне географске дужине, на надморској висини од 69 до 72 метара. Једанаест километара је удаљена од Панчева, први писани подаци датирају из 1385. год. Јабуку су основали српски рибари који су на левој обали Тамиша пронашли јабуково дрво и под њим саградили прве куће. Према подацима из далеке 1928. год. још у праисторији на овом простору постојало је насеље са два развојна периода (Винчанска и Старчевачка култура). Са сигурношћу се може рећи, да између 1660 - 1666. године Јабука није постојала као насељено место. После велике сеобе Срба на овим просторима поново се насељава српско становништво заједно са делом македонских насељеника. У доба Марије Терезије од 1763. а нарочито 1765. и 1766. године извршена је немачка колонизација Јабуке. Најстарији споменик у Јабуци је велики камени крст који се и данас налази у улици Жарка Зрењанина, споменик датира из 1788. године и према историјским подацима подигли су га они који су се бежећи пред Турцима сретно вратили у Јабуку. У време аустроугарске владавине у овим крајевима место добија ушорен изглед какав и данас има. 1901.године изграђена је капела „Светог Димитрија“ коју су изградили припадници румунске ортодоксне цркве коју све до данашњег времена користе сви у Јабуци. 1912. године изграђена је Основна школа а све до другуг светског рата Јабука има статус Опшине. У Јабуци је постојала велика Римокатоличка црква која је изграђена 1792. године а после рата срушена а на њеном месту изграђена је нова школска  зграда. Између два светска рата и поред досељавања из Лике, Босне и Црне горе и даље је најбројније Немачко становништво. Почетком 1927.  године регистрована је и земљорадничка задруга. Када је у питању други светски рат Јабука носи име Апфелдорф. Од 1941. до 1944. године на месту Стратиште по наредби шефа полиције Панчева убијено је више од десет хиљада Срба, Рома и Јевреја. 1945. године изграђена је спомен пирамида а у новије време и велики споменик са спомен кућом. 1945. започиње колинизација Јабуке.
Из свих крајева тадашње Југославије  пристижу породице са само нај основнијим средствима за живот.Највише колониста је из Кривопаланачког  али и других крајева Македоније. Прилагођавају се животу у равници и заједно са староседеоцима и колонистима из других крајева „Југославије“ почињу да граде новију историју Јабуке.

У селу ради и један од старијих фудбалских клубова у овом делу Баната који је основан 1936. године а од 1950. носи име ОФК „ Југославија“ овај спортски колектив данас се такмичи у Првој А јужнобанатској лиги. Од 1959. године постоји и рукометни клуб „Јабука“ који је до деведесетих носио име „Гоце Делчев“ и изнедрио мноштво талентованих рукометаша. Данас се такмичи у Другој лиги Србије група „Север“ 1974. године основан је женски рукометни клуб „Јабука“ па се слободно може рећи да је Јабука представљала један од рукометни  центара овог дела Војводине. У ЖРК „Јабука“ своје прве рукометне кораке направила је и актуелна репрезентативка Србије, Биљана Балаћ. Од 1995. године у Јабуци ради ЖРК „Јабука 95“ која се данас такмичи у Другој лиги Србије група „Север“. Осамдесетих и деведесетих година  са успехом се такмичио и одбојкашки клуб „Јабука“. После неколико година застоја од недавно поново ради и шах клуб „Јабука“.  Сви ови колективи су кроз историју окупљали младе и освајали велики број одличија на сеоским олимпијадама широм Србије.
Од 1945. године у Јабуци постоји и ради земљорадничка задруга која је све до деведесетих била носилац привредног развоја места. У периоду индустријализације Панчева много Јабучана са пољопривреде прелази у индустрију и месним самодоприносом изграђује све виталне објекте у Јабуци. 1954 године изграђена је електрична мреже, 1961. године Дом културе „Кочо Рацин“, који је и данас носилац свих културних збивања у Јабуци. 1963. године поред старе Јабучани граде нову школску зграду а асфалтни пут Јабука је добила 1967. г. Док су улице асфалтиране почетком осамдесетих.
Јабука је и данас велико градилиште, у последњих неколико година после дужег времена добили смо пут до депоније, капелу, започета је изградња храма „Светог Илије“,  изграђена нова здравствена станица а тренутно су у току радови на иградњи кишне и фекалне канализације. По последњем попису из 2002. године Јабука броји 6315 становника, од тога највише Срба 3224 и Македонаца 2054. У Јабуци живе припадници 16 националности.

Основну школу „Гоце Делчев“ данас похађа 498 ученика  а одмах уз школску је и зграда спортске хале изграђена током деведесетих .
Последњих неколико година у Јабуци функционише удружене грађана македонске националности „Јабука“, Удружење Рома „Црни Бисери“ што свакако показује мултиетничност ове средине. При Дому културе дужи низ година ради и културно-уметничко друштво „Васил Хаџиманов“ са преко 200 чланова који годинама представљају Јабуку на мноштво фестивала широм Србије и Македоније. Од 2000. године група ентузијаста основала је позориштанце „Мали Принц“ у коме наши најмлађи упознају све лепоте дасака које живот значе. ОД 2002. године организује се свакако највећа туристича манифестација „Бубафест“ на којој љубитељи старих буба показују колико пажње посвећују својим четвороточкашима. Време одржавања бубафеста везано је за прву суботу у мају. На бубафесту Јабучани су угостили YУ групу, Влатко Стефановски трио, Ватрену воду, Нигхт Схифт, Цацтус Јацк... Крајем јула већ дужи низ година организује се и меморијални турнир „Данијел - Даца Марковић“  као успомена на прерано завршену каријеру младог првотимца “Обилића“.  Од августа 2008. године организује се дечија ликовна колонија, а у поводу сеоске славе и етно фестивал хране „Графче-тавче“. Од 1945. г.  Јабучани сваке године прослављају сеоску славу светог Илију и кроз историју су угостили много значајних личности из културног и политичког живота земље.
Свесни својих природних потенцијала Јабучани убрзано раде и на уређењу будуће привредне зоне Јабука, која би упослила све капацитете како пољопривредне тако и сектор услуга. Последњих година буди се и еколошка свест Јабучана па је у припреми и пројекат уређења приобаља Тамиша на коме ће највероватније бити изграђен спортски центар који би користили не само Јабучани већ и њихови гости.
У Јабуци од 1946. године постоји Дом за лица ометена у развоју (у почетку ратно сиротиште), у дому који носи назив “Срце у Јабуци“ тренутно живи 180 корисника, при дому ради и спортско друштво за лица ометена у развоју, чији су чланови успешно представљали Србију и на многим такмичењима у иностранству.  Њихове витрине краси и неколико медаља са европског првенства у фудбалу које је одржано ове године у Швајцарској и Лихтенштајну. Јабука крупним корацима граби ка развијеним урбаним срединама и сви у месту се надају да ће пројекат привредне зоне омогућити још бржи развој привреде у Јабуци.

Фото галерија


Последњих 12 фотографија
 
Амбуланта
Амбуланта
Црква
Црква
Хала
Хала
Зграда Месне канцеларије
Зграда Месне канцеларије
Парк
Парк
Румунска црква
Румунска црква
Школа
Школа
Школски парк
Школски парк
Тамиш 1
Тамиш 1
Тамиш 2
Тамиш 2
Улаз у село
Улаз у село
RSS Facebook

ИЗДВАЈАМО

Градоначелник Порез на имовину Избори 2014. Стратегија развоја града Лицитација пољопривредног земљишта - 2013 Секретаријат за пореску администрацију

ЈП И ЈКП

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Мониторинг систем Систем 48 Локације за инвестирање Профил града Регионални центар за друштвено-економски развој - Банат НАЛЕД USAID