Званична презентација града Панчева
PrivredaN.jpg


Живот у Панчеву

 

Спорт


У Панчеву има око 100 регистрованих спортских клубова и 4 клуба која се баве спортом особа са посебним потребама. То су многобројна спортска друштва из свих грана спортова (фудбал, кошарка, рукомет, одбојка, ватерполо, веслање, атлетика, тенис, шах, хокеј на трави, рагби, џудо, карате, бокс, ... где су се појавили и развили асови интернационалног нивоа као нпр. неки од најпознатијих: Јулије Бауер (атлетика), Обрад Сретеновић , Бранислав Петрић и Карољ Лајко (бокс), Стеван Бена (фудбал), Бранислав Покрајац (рукомет), браћа Владимир и Илија Јорга (карате), Нађа Хигл (пливање).

 

Одбојка на песку

Volleyball

 

- СРЦ „Стрелиште“ - површине 13ha има затворени пливачки базен 2707m² , велики базен, мали базен, отворени пливачки базен 1100m² , хала спортова.

 

Спољашњи базен                                                  Спортска хала

bazen      Sportska hala

 

- СРЦ „Младост“ - површине 8ha са главним фудбалским тереном, помоћним фудбалским тереном, рукометни терени, кошаркашки терени, одбојкашки терени, главни тениски терени, тениски терени за рекреацију, трим стаза.

 

Тениски терен                                        Кошаркашки терен                     

Teniski teren   Košarkaški teren   

 

Трим стаза

Trim staza

 

Мачевање

- Панчево је један од малобројних градова у Србији у којем постоје услови и за тренирање мачевања у оквиру Клуба КМК "Карађорђе". Клуб постоји једанаест година и организатор је традиционалног међународног Сретењског турнира.

 

- Градски стадион и остали објекти: стадион површине 3ha , главни фудбалски терен, помоћни фудбалски терен, рукоментни терен, атлетска стаза, бокс клуб, кајак клуб, веслачки клуб.

 

Фудбалски терен                                                   Кајак-кану

Futbalski teren    Kayak

 

С обзиром на достигнути ниво развоја спорта, спортске рекреације и потребе грађана за организованим бављењем физичком активношћу у Панчеву је већ дуги низ година присутан проблем недостатка нерешеног простора (отворени и затворени спортски терени и објекти) за те намене.

 

Туризам


Град Панчево који се први пут помиње у историјским списима 1153 .године није само привредно и трговачко средиште јужног Баната него и раскршће водених и копнених путева у региону. Торњеви православних храмова и цркава западног хришћанства красе панораму града. Манастир Војловица, у кругу Рафинерије нафте "Панчево", према предању саграђен је 1393. године. Црква Богородичиног успења је грађена од 1807-1810 .године као поклон Карађорђа. Црква Светог Преображења, је грађена од 1875-1878 .године, представник ханзеатског стила. Ова црква је једини споменик културе у самом граду који је заштићен као добро од изузетног значаја. Манастир-црква Карла Боромејског, сазидани између 1758 и 1759. године тада су представљали нуклеус града. Због монументалности и стилске елеганције битне су и Евангелистичка црква, Евангелистичка и Реформатска црква у насељу Војловица. Цркву-Капелу св. Ане задужбина Ђорђа Вајферта. Долово, црква Преноса моштију Св. Николе - велика доња и мала горња су проглашене за споменике културе Војводине од великог значаја.

 

Манастир Војловица                                                    Евангелистичка црква

Manastir Vojlovica                Evangelistička crkva                    

 

Успенска црква                                                          Преображенска црква

Uspenska crkva                                       Preobraženska crkva

 

Манастир-црква Карла Боромејског

Manastir-crkva Karla Boromejskog  

 

Панчево обилује и објектима индустријског наслеђа који представљају национални репрезент у овој области културне понуде. Пивара Ђорђа Вајферта датира из 1722 .године, Црвени магацин из 1785 .године.

 

Пивара

pivara  


Град на обали 2 реке које пружају могућност за активним одмором како чамцима и кануима Тамишем и Дунавом , тако и бициклима по уређеним кружним бициклистичко-пешачким уз обалу.

 

Околина обилује излетничким местима као што је Делиблатска Пешчара -природно добро од изузетног значаја и специјални резерват природе, као и ловним и риболовним теренима.

 

Делиблатска Пешчара                                            Ушће Тамиша у Дунав

Deliblatska Peščara        Ušće Tamiša u Dunav      

 

Народна башта - преуређен парк из 1823.године по узору на немачке паркове, који су представљали синтезу француских и енглеских паркова. Данас је ово прави рај за шетаче и посетиоце.

 

k  

 

s

 

Парк Барутана - некада војни објекат, данас парк екстремних спортова. Изградња парка започета је 2011.год., изграђене су стазе, платои, постављена је нова инфраструктура, расвета, јавне чесме, клупе, изграђен је модеран скејт-парк а тренутно је у изградњи прва бетонска вештачка стена за спортско пењање у Србији.

 

Посебну туристичку атракцију представљају манифестације како градске- Интернационални Панчевачки Карневал тако и сеоске ијаде винаријаде, сланинијаде, паприкијаде, штрудлијаде ...

 

Сланинијада                                    Паприкијада                                  

slaninijada   paprikijada   

 

Штрудлијада                                            Винаријада                        

  štrudlijada              vinarijada


 

Култура


Културни живот се одвија кроз институције културе као што је Градска библиотека, Историјски архив, Народни музеј, Дом омладине и Галерија савремене уметности, Центар за културу-где се одржавају позоришне и бископске представе, концерти, трибине, фестивали-Међународно Бијенале Дечије Уметничког Израза, Панчевачки Jazz Фестивал, Етно Глас.

 

Зграда Музеја Панчева

 

muzej

 

Значајни догађаји за културу су и Мајски дани књиге, Светосавска академија, Панчевачки дани духовне музике, Међународни фестивал филма „Жисел“, Војловачки жетелачки дани, Екс театар фестивал, Међународни фестивал подводног филма, Ликовна колонија-Делиблатски песак, Фестивал тамбураша, Панчевачки први, Међународни сусрет бајкера, Бијенале уметности, Пастирски кнез.

 

Манифестација Пастирски Кнез                    Фестивал тамбураша

 

Pastirski knez    Festival Tamburaša

RSS Facebook

ИЗДВАЈАМО

Градоначелник Порез на имовину Избори 2014. Стратегија развоја града Лицитација пољопривредног земљишта - 2013 Секретаријат за пореску администрацију

ЈП И ЈКП

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Мониторинг систем Систем 48 Локације за инвестирање Профил града Регионални центар за друштвено-економски развој - Банат НАЛЕД USAID