Zvanična prezentacija grada Pančeva
PrivredaN.jpg


Život u Pančevu

 

Sport


U Pančevu ima oko 100 registrovanih sportskih klubova i 4 kluba koja se bave sportom osoba sa posebnim potrebama. To su mnogobrojna sportska društva iz svih grana sportova (fudbal, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo, veslanje, atletika, tenis, šah, hokej na travi, ragbi, džudo, karate, boks, ... gde su se pojavili i razvili asovi internacionalnog nivoa kao npr. neki od najpoznatijih: Julije Bauer (atletika), Obrad Sretenović, Branislav Petrić i Karolj Lajko (boks), Stevan Bena (fudbal), Branislav Pokrajac (rukomet), braća Vladimir i Ilija Jorga (karate), Nađa Higl (plivanje).

 

Odbojka na pesku

Volleyball

 

-SRC „Strelište“ - površine 13ha ima zatvoreni plivački bazen 2707m², veliki bazen, mali bazen, otvoreni plivački bazen 1100m², hala sportova.

 

Spoljašnji bazen                                                  Sportska hala

bazen     Sportska hala

 

-SRC „Mladost“ - površine 8ha sa glavnim fudbalskim terenom, pomoćnim fudbalskim terenom, rukometni tereni, košarkaški tereni, odbojkaški tereni, glavni teniski tereni, teniski tereni za rekreaciju, trim staza.

 

Teniski teren                                        Košarkaški teren                     

Teniski teren  Košarkaški teren  

 

Trim staza

Trim staza

 

Mačevanje

- Pančevo je jedan od malobrojnih gradova u Srbiji u kojem postoje uslovi i za treniranje mačevanja u okviru Kluba KMK "Karađorđe". Klub postoji jedanaest godina i organizator je tradicionalnog međunarodnog Sretenjskog turnira.

 

-Gradski stadion i ostali objekti: stadion površine 3ha, glavni fudbalski teren, pomoćni fudbalski teren, rukomentni teren, atletska staza, boks klub, kajak klub, veslački klub.

 

Fudbalski teren                                                   Kajak-kanu

Futbalski teren   Kayak

 

S obzirom na dostignuti nivo razvoja sporta, sportske rekreacije i potrebe građana za organizovanim bavljenjem fizičkom aktivnošću u Pančevu je već dugi niz godina prisutan problem nedostatka nerešenog prostora (otvoreni i zatvoreni sportski tereni i objekti) za te namene.

 

Turizam


Grad Pančevo koji se prvi put pominje u istorijskim spisima 1153.godine nije samo privredno i trgovačko središte južnog Banata nego i raskršće vodenih i kopnenih puteva u regionu. Tornjevi pravoslavnih hramova i crkava zapadnog hrišćanstva krase panoramu grada. Manastir Vojlovica, u krugu Rafinerije nafte "Pančevo", prema predanju sagrađen je 1393.godine. Crkva Bogorodičinog uspenja je građena od 1807-1810.godine kao poklon Karađorđa. Crkva Svetog Preobraženja, je građena od 1875-1878.godine, predstavnik hanzeatskog stila. Ova crkva je jedini spomenik kulture u samom gradu koji je zaštićen kao dobro od izuzetnog značaja. Manastir-crkva Karla Boromejskog, sazidani između 1758 i 1759.godine tada su predstavljali nukleus grada. Zbog monumentalnosti i stilske elegancije bitne su i Evangelistička crkva, Evangelistička i Reformatska crkva u naselju Vojlovica. Crkvu-Kapelu sv. Ane zadužbina Đorđa Vajferta. Dolovo, crkva Prenosa moštiju Sv. Nikole - velika donja i mala gornja su proglašene za spomenike kulture Vojvodine od velikog značaja.

 

Manastir Vojlovica                                                    Evangelistička crkva

Manastir Vojlovica              Evangelistička crkva                   

 

Uspenska crkva                                                          Preobraženska crkva

Uspenska crkva                                     Preobraženska crkva

 

Manastir-crkva Karla Boromejskog

Manastir-crkva Karla Boromejskog  

 

Pančevo obiluje i objektima industrijskog nasleđa koji predstavljaju nacionalni reprezent u ovoj oblasti kulturne ponude. Pivara Đorđa Vajferta datira iz 1722.godine, Crveni magacin iz 1785.godine.

 

Pivara

pivara 


Grad na obali 2 reke koje pružaju mogućnost za aktivnim odmorom kako čamcima i kanuima Tamišem i Dunavom, tako i biciklima po uređenim kružnim biciklističko-pešačkim uz obalu.

 

Okolina obiluje izletničkim mestima kao što je Deliblatska Peščara-prirodno dobro od izuzetnog značaja i specijalni rezervat prirode, kao i lovnim i ribolovnim terenima.

 

Deliblatska Peščara                                            Ušće Tamiša u Dunav

Deliblatska Peščara      Ušće Tamiša u Dunav     

 

Narodna bašta - preuređen park iz 1823.godine po uzoru na nemačke parkove, koji su predstavljali sintezu francuskih i engleskih parkova. Danas je ovo pravi raj za šetače i posetioce.

 

k  

 

s

 

Park Barutana - nekada vojni objekat, danas park ekstremnih sportova. Izgradnja parka započeta je 2011.god., izgrađene su staze, platoi, postavljena je nova infrastruktura, rasveta, javne česme, klupe, izgrađen je moderan skejt-park a trenutno je u izgradnji prva betonska veštačka stena za sportsko penjanje u Srbiji.

 

Posebnu turističku atrakciju predstavljaju manifestacije kako gradske-Internacionalni Pančevački Karneval tako i seoske ijadevinarijade, slaninijade, paprikijade, štrudlijade ...

 

Slaninijada                                    Paprikijada                                  

slaninijada  paprikijada  

 

Štrudlijada                                           Vinarijada                       

 štrudlijada             vinarijada


 

Kultura


Kulturni život se odvija kroz institucije kulture kao što je Gradska biblioteka, Istorijski arhiv, Narodni muzej, Dom omladine i Galerija savremene umetnosti, Centar za kulturu-gde se održavaju pozorišne i biskopske predstave, koncerti, tribine, festivali-Međunarodno Bijenale Dečije Umetničkog Izraza, Pančevački Jazz Festival, Etno Glas.

 

Zgrada Muzeja Pančeva

 

muzej

 

Značajni događaji za kulturu su i Majski dani knjige, Svetosavska akademija, Pančevački dani duhovne muzike, Međunarodni festival filma „Žisel“, Vojlovački žetelački dani, Eks teatar festival, Međunarodni festival podvodnog filma, Likovna kolonija-Deliblatski pesak, Festival tamburaša, Pančevački prvi, Međunarodni susret bajkera, Bijenale umetnosti, Pastirski knez.

 

Manifestacija Pastirski Knez                    Festival tamburaša

 

Pastirski knez   Festival Tamburaša

RSS Facebook

IZDVAJAMO

Gradonačelnik Porez na imovinu Izbori 2014. Strategija razvoja grada Licitacija poljoprivrednog zemljišta - 2013 Sekretarijat za poresku administraciju

JP I JKP

KORISNI LINKOVI

Monitoring sistem Sistem 48 Lokacije za investiranje Profil grada Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat NALED USAID