Званична презентација града Панчева
PrivredaN.jpg


ПАНЧЕВО - ЕВРОПСКА ВРАТА СРБИЈЕ

   

 

Положај Панчева у Европи

 

Položaj Banata u Evropi


Центар Јужног Баната

 

Град Панчево налази се на југу Војводине, на ушћу реке Тамиш у Дунав, на ободу панонске низије и представља привредни, културни и административни центар Јужног Баната и један од најважнијих индустријских центара Републике Србије. Град Панчево са својих 9 насељених места простире се на површини од 755 km 2 . Од главног града Републике, Београда, Панчево је удаљено само 15km , а 40km од међународног аеродрома "Никола Тесла".
Град Панчево има 127.162 становника који обухватају 27 националности, а већинско становништво су Срби. Радно способно становништво чини око 67% укупног становништва. 10% становништва има вишу или високу стручну спрему што је знатно изнад републичког просека.
Клима је изузетно повољна за живот и рад. Просечна годишња температура је 12 степени Целзијуса.

 

Položaj Južnog Banata u Srbiji

 

И зузетан стратешки положај и добра инфраструктура

 

Будући да пан-европски коридори 7 и 10 пресецају ову област, град Панчево има одличан статешки положај. Панчево има добру друмску и железничку везу са Београдом и налази се на магистралном путу Е70 (Београд-Панчево-Вршац-Румунија).
Положај Панчева на ушћу Тамиша у Дунав (дунавска трансверзала-Коридор 7) чини позицију града још атрактивнијом за добар бизнис. Панчевачка лука на Дунаву је најузводнија лука у коју могу пристајати речно-морски бродови бруто носивости до 5.000тона при сваком водостају.
Инфраструктура града је доста добра и Панчево је покривено мрежом путева у укупној дужини од 147километара. Посебно треба истаћи да Панчево у укупној мрежи путева представља "капију" на путном правцу север-југ Баната.

 

Традиција доброг бизниса

 

Град Панчево се први пут спомиње пре више од 850 година. Многе институције бизниса у Панчеву имају своју дугу традицију. Удружење занатлија основано је пре 215 година. Најпознатији гувернер Народне банке Србије био је Đorđe Weifert , Панчевац, а најстарија пивара на Балкану је основана давне 1722.године. У Панчеву, у континуитету дуги низ година раде многи индустријски погони: Рафинерија, Азотара, Петрохемија, фабрика авиона, стакла, намештаја, текстила... Панчево је сајамски град од 1905.године, а овде се налази и најстарији аеродром на Балкану.

 

Снажни привредни потенцијали

 

Најважније делатности су индустрија прераде нафте, производња пластичних маса, производња вештачких ђубрива, пољопривредна делатност која се обавља на око 60.000хектара обрадивих површина; текстилна и модна индустрија. Град Панчево чини 1/3 бруто националног дохотка и извоза Покрајине Војводине. Панчево је највећи петрохемијски центар на Балкану и велики центар металске индустрије, центар грађевинске столарије,  центар лаке текстилне индустрије и прераде коже. Учешће малих и средњих предузећа у укупном броју предузећа износи 99%. Развој туризма је неискоришћени потенцијал (потребна је изградња савремених смештајних капацитета у којима град оскудева, улагање у уређење риболовних и ловних терена, развој наутичког туризма), али постоји низ традиционалних привредних, културних и спортских манифестација (пољопривредни сајмови, карневал, и сл.). Велики потенцијал представља расположива конкурентна радна снага.

 

Директна страна улагања

 

Нови пакет економских реформи као и граница са ЕУ стварају повољно окружење за све веће интересовање потенцијалних инвеститора.

У Панчеву је приватизовано 95% предузећа, а најзначајнији страни инвеститори у поступку приватизације у Панчеву су: Уједињене српске пиваре-Пивара, Strabag-Vojvodinaput , Messer-Tehnogas , Azotara , Austrubau-Konstruktor , Fluid-Utva , Rodić-Merkator .

 

Планови за будућност:
- велике могућности за Brownfield инвестиције
- нове локације за Greenfield инвестиције
- организовање предузећа на бази удруживања (кластер)
- изградња новог моста (обилазница око Београда) Панчево-Старчево-Београд
- стратешки правци нафтовода и гасовода (Констанца-Панчево)

 

Инвестирајте у Панчево због:
-доброг географског и саобраћајног положаја;
-инфраструктурно - делимично опремљених локација;
-квалификоване и конкурентне радне снаге;
-стимулативних пореских и финансијских олакшица;
-ефикасне администрације;
-организоване помоћи за инвеститоре;
-слободних трговинских споразума.

 

Контакт:

Павле Раданов, градоначелник
Адреса: Трг краља Петра I бр. 2-4, 26000 Панчево
Тел/фаx: 013/346-393; 343-222

e-mail : gradonacelnik@pancevo.rs
veb site : arhiva.pancevo.rs

 

Канцеларија за локални економски развој
Адреса: Трг краља Петра I бр. 2-4, 26000 Панчево
Тел/фаx: 013/355-480

e-mail : ler@pancevo.rs
veb site : arhiva.pancevo.rs

Претходна страна

RSS Facebook

ИЗДВАЈАМО

Градоначелник Порез на имовину Избори 2014. Стратегија развоја града Лицитација пољопривредног земљишта - 2013 Секретаријат за пореску администрацију

ЈП И ЈКП

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Мониторинг систем Систем 48 Локације за инвестирање Профил града Регионални центар за друштвено-економски развој - Банат НАЛЕД USAID